Ta hand om dina tänder!

För att bevara en god tandhälsa är det naturligtvis viktigt att gå till tandläkaren – men självklart måste du också ta hand om dina tänder för att de ska må bra! Här under berättar vi på standbytid om lite olika mer eller mindre kända tips om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder.

Kända tips
1. Borsta tänderna
Kanske är det inte helt otippat att tandborstning är det absolut viktigaste för att ta hand om sina tänder. Två gånger om dagen, morgon och kväll bör du borsta tänderna. Tänk på att inte borsta tänderna allt för snart efter att du ätit, då tänderna lätt blir frätta om du borstar inom tjugo minuter efter avslutad måltid.

2. Använd tandtråd
Tandtråd är väldigt bra för att göra rent mellan tänderna där tandborsten kan ha svårt att komma åt. Det är bra om man använder tandtråd varje dag, men ett par gånger i veckan är också bra. Man känner sig dessutom lite extra frisk i munnen efter att man använt tandtråd tycker vi på Standbytid.

3. Ät lagom ofta
När man äter något som innehåller socker utsöndras syra som fräter sönder tänderna. Dessa angrepp är inte så allvarliga om man ser till att låta tänderna vila mellan varje syraangrepp. Det är alltså för tänderna bättre att äta tio pepparkakor på en gång än en var tionde minut, t.ex.

Okända tips
I regel räcker det bra för ens tandhälsa om man borstar tänderna, använder tandtråd regelbundet och undersöker sig hos tandläkaren regelbundet, men här under visar vi ett par okändatips:
1. Rengör tungan med tungskrapa
Tungskrapa är fortfarande relativt ovanligt. Kort beskrivet är det en mjuk skrapa som man använder för att få bort bakterier ifrån tungan. Använder man tandborste, tandtråd och tungskrapa får man alltså bort de allra flesta bakterierna i munnen.

2. Vinkelborste
Många har vissa ställen i munnen som är extra svåra att komma åt – i dessa fall kan en vinkelborste vara väldigt bra. Den kommer åt även bakom visdomständer och på dylika ställen.