Gå gratis till tandläkaren med tandvårdsbidraget!

Tandvårdsbidraget ger upp till 300 kr varje år
Förutom att vi själva ska ta god hand om våra tänder vill staten att vi oftare går till tandläkaren. Därför får alla över 20 år tandvårdsstöd i form av ett tandvårdbidrag varje år. Bidraget delas ut den 1 juli och finns som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Man behöver inte ansöka om bidraget eller ha med någon blankett, utan ber helt enkelt om att använda sitt bidrag hos tandläkaren eller tandhygienisten efter undersökning. Hur mycket man får i tandvårdsbidrag beror på hur gammal man är:

Till och med året du fyller 29 får du 300 kr per år
Från och med året du fyller 30 och till och med året du fyller 74 är bidraget 150 kr per år
Från och med året du fyller 75 är bidraget 300 kr per år

Bidraget ackumuleras i två år
Tandvårdsbidraget går att spara från ett år till ett annat. Man kan alltså använda två bidrag samtidigt. Det går dock inte att spara fler tandvårdsbidrag än två, utan har man två bidrag den 1 juli ett år försvinner ett av dem och ersätts med det nya. Regelverket är som synes inte väldigt komplext, men heller inte enkelt. Använd gärna det verktyg vi på Standbytid utvecklat som gör att du kan få reda på exakt hur mycket du har tillgängligt i tandvårdsbidrag hos Försäkringskassan idag.

Hela bidraget måste användas
Något som är viktigt att nämna är att man inte kan använda delar av ett tandvårdsbidrag, utan måste använda hela vid samma tillfälle. Om du alltså kommit över en riktigt billig tid för 300 kr, är 28 år gammal och inte varit hos tandläkaren på över två år får du undersökningen helt gratis om du använder ett tandvårdsbidrag. Självfallet behåller du de 300 kronorna från det andra bidraget.